Het Huis van Kwaliteit

het HUIS VAN KWALITEIT

Waarom het Huis van kwaliteit

Kwaliteit in de zorg vind ik belangrijk. Kwalitatief goede zorg is verantwoorde zorg (effectief, veilig en cliëntgericht). Het model Het Huis van Kwaliteit laat zien wat nodig is om dit te bereiken.

Het helpt mij tijdens het analyseren van complexe situaties. Bijvoorbeeld: tijdens een intakegesprek met jou als opdrachtgever is het voor mij belangrijk om het doel helder te krijgen. En soms spelen er niet één, maar meerdere zaken in een organisatie of team. Het model helpt om breed te kijken, hoofd- en bijzaken te scheiden, zodat ik een plan van aanpak kan maken. Mét de juiste stappen en in de juiste volgorde.

Met het model Het Huis van Kwaliteit in mijn achterhoofd, zorg ik ervoor dat ik objectief en met een gepaste afstand situaties bekijk. Tijdens het Meelopen in de Praktijk bijvoorbeeld zijn, naast de gesprekken met de medewerkers, mijn observaties van belang. Wat zijn de behoeften van het team en/ of organisatie, wat zijn de ontwikkelpunten en op welk gebied speelt zich dat af?

Tijdens de workshop Team Ontwikkel Plan gaat juist het team aan de slag met Het Huis van Kwaliteit. Reflecteren op de ontwikkelpunten van het eigen team, waar moet je beginnen? Door dit te doen aan de hand van het model, leert het team breed te kijken naar de ontwikkelpunten en zien zij niets over het hoofd.

De korte versie

Om een huis te bouwen is als eerste een stevige ondergrond nodig, de fundering. Dit is de basis waar je verder op kunt bouwen. De bouwstenen zijn de pijlers. In dit model zijn het vier pijlers: Cliënt, Netwerk & Cliënt, Ik & Cliënt en Team & Cliënt. De fundering moet stevig zijn, maar ook de pijlers moeten in voldoende mate aanwezig zijn om kwaliteit in de zorg en ondersteuning aan de cliënt te leveren. Wanneer dit niet het geval is, gaat het huis wankelen en stort het in. Met andere woorden: dit gaat dan ten koste van de kwaliteit van de zorg en ondersteuning aan de cliënt.

uitgebreide versie huis van kwaliteit

Heb je na het lezen nog vragen of ben je nieuwsgierig naar de uitgebreide versie van Het Huis van Kwaliteit? Want die is er uiteraard ook. Dan spreek ik graag met je af zodat ik al jouw vragen kan beantwoorden en het model met voorbeelden kan toelichten. Je kan me bereiken via 06 – 30963858 of stel je vraag via onderstaand contactformulier. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

CONTACT

BOS TRAINING & ADVIES

Linda Bos

Jacob van Heemskercklaan 9

3144 DK Maassluis

06 – 30963858

info@bostrainingenadvies.nl

 

 

Overige gegevens

KVK – nr.  647175138 

BTW – nr. NL126918008B01

SOCIAL MEDIA

Blijf op de hoogte en volg mij op